Utusan Malaysia: BDB raih kontrak selenggara jalan RM204 juta

ALOR SETAR: Bina Darulaman Berhad (BDB) menerusi anak syarikat, BDB Infra Sdn. Bhd. dianugerahkan kontrak penyelenggaraan jalan-jalan negeri bernilai RM204 juta daripada kerajaan negeri.

Projek penyelenggaraan tersebut adalah untuk tempoh tiga tahun bermula 15 Mei ini sehingga 14 Mei 2026 yang melibatkan zon 1 iaitu daerah Kota Setar, Padang Terap/Pokok Sena, Kubang Pasu, Pendang, Yan dan Sik.

Pengarah Eksekutif Kumpulan BDB, Raja Shahreen Raja Othman berkata, ianya merupakan pengiktirafan kepada Kumpulan BDB dan BDB Infra terhadap pencapaian dan rekod kerja yang baik sepanjang melaksanakan projek-projek penyelenggaraan sebelum ini.

“Penganugerahan ini menunjukkan Kerajaan Negeri Kedah yakin dengan kemampuan Kumpulan BDB dan kami akan melaksanakan amanah dan tanggungjawab yang besar ini dengan sebaik mungkin.

“Ianya dijangka akan turut memberi impak yang positif kepada pendapatan per saham syarikat bagi tempoh kewangan 2023 hingga 2026,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

BDB Infra merupakan kontraktor Gred G7 yang mempunyai pengalaman dan rekod kerja yang cemerlang sejak lebih 50 tahun dalam pelaksanaan kerja-kerja penyelenggaraan dan pembinaan jalan raya serta kuari di utara tanah air.

Untuk rekod, BDB Infra pada 2020 juga dianugerahkan kontrak selama tiga tahun daripada kerajaan negeri bagi tujuan penyelenggaraan jalan di beberapa daerah di negeri berkenaan.

Antaranya melibatkan Kota Setar, Padang Terap/Pokok Sena, Kuala Muda, Sik, Kubang Pasu, Kulim/Bandar Baharu, Pendang, Yan dan Baling.

Selain BDB Infra, syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia itu turut terlibat dalam pembangunan hartanah, pembinaan dan rekreasi melalui anak-anak syarikatnya termasuk BDB Land; Kedah Holding; BDB Synergy; BDB Rock Mineral dan BDB Leisure. –UTUSAN

BDB raih kontrak selenggara jalan RM204 juta

Share:

More Posts

Bina Darulaman Berhad © All Rights Reserved 2022