MAJLIS PELANCARAN PERBANDARAN MAMPU MILIK DARULAMAN SAUJANA & PELAN INDUK BANDAR DARULAMAN 3.0 DAERAH KUBANG PASU, KEDAH DARUL AMAN

Majlis Pelancaran Perbandaran Mampu Milik Darulaman Saujana dan Pelan Induk Bandar Darulaman 3.0 telah berlangsung dengan jayanya di The Tent, Darulaman Park, Bandar Darulaman, Jitra, Kedah.
Majlis tersebut disempurnakan oleh Menteri Besar Kedah Darul Aman, Dato’ Seri Haji Muhammad Sanusi Md Nor.
Turut hadir Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah, Dato’ Haji Norizan Khazali, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan Negeri, Dato’ Dr Mohd Hayati Othman, Pegawai Daerah Kubang Pasu, Tuan Muhamad Mahazi Haji Ibrahim, Pengerusi Bina Darulaman Berhad (BDB), Sr. Haji Che Had Dhali, Pengarah Eksekutif BDB, YM Raja Shahreen Raja Othman, Ketua Anak Syarikat Divisyen Hartanah, Zawawi Wahab.
Hadir sama Ahli-Ahli Lembaga Pengarah BDB, Pengurusan Kanan BDB serta Pegawai-Pegawai Kanan Kerajaan Negeri Kedah, Ketua-Ketua Pengarah dan Wakil-Wakil Agensi Kerajaan Negeri, Persekutuan dan Pihak Berkuasa Tempatan.
Menteri Besar Kedah, Dato’ Seri Muhammad Sanusi Md. Nor berkata, kerajaan negeri sentiasa komited dalam membangunkan rumah mampu milik kepada rakyat seiring dengan hasrat untuk memastikan pembangunan sektor perumahan yang berdaya huni serta teratur dapat dinikmati oleh mereka yang kurang berkemampuan terutamanya golongan B40 dan juga M40.
Ujar beliau, usaha pembangunan Perbandaran Mampu Milik Darulaman Saujana amat dihargai kerana ia sekaligus dapat membantu Kerajaan Negeri Kedah untuk mencapai sasaran yang telah dirancang iaitu 15,000 rumah mampu milik dibina dalam tempoh 15 tahun akan datang.
Tegas beliau, Pelan Induk Bandar Darulaman 3.0 merupakan pelengkap kepada pembangunan Perbandaran Bandar Darulaman serta bakal menyaksikan transformasi keseluruhan Darulaman Park di mana ia akan menjadi sebuah hub pembangunan bercampur di Bandar Darulaman.
“Dengan perancangan untuk membina Pusat Membeli Belah, Pangsapuri Perkhidmatan, Rumah Bandar 3 tingkat dan Hospital Pakar akan memberikan nafas baru kepada Bandar Darulaman dan secara tidak langsung akan merancakkan lagi ekonomi Negeri Kedah untuk tempoh lapan tahun yang akan datang, “ kata beliau.
Sementara itu, Pengerusi BDB, Sr Haji Che Had Dhali, dalam ucapannya menjelaskan bahawa Perbandaran Darulaman Saujana bakal dibina di atas tanah seluas 206.32 ekar dan akan memfokuskan kepada pembangunan perumahan mampu milik dan perumahan Dasar Kerajaan Negeri Kedah di daerah Kubang Pasu serta dijangka akan dimulakan pada suku ketiga 2023.
“Dengan anggaran nilai pembangunan kasar (GDV) berjumlah RM 667.5 juta, hampir 3,000 unit rumah pelbagai jenis bakal dibina di Perbandaran Darulaman Saujana dan apabila siap kelak, ia dijangka akan mempunyai lebih dari 14,000 orang penduduk.
“Antara komponen utama pembangunan adalah pembinaan 1,438 unit rumah teres satu tingkat dan 192 unit rumah kluster berkembar satu tingkat yang akan dibina secara berfasa. Selain itu, Dasar Perumahan Negeri Kedah juga menjadi keutamaan dimana Kumpulan BDB berhasrat untuk membina 582 unit Rumah Kasih Rakyat dan 234 unit Rumah Aman Kedah dan 512 unit Rumah Makmur Kedah.
“Di samping itu, terdapat lot perniagaan yang terdiri daripada 21 unit kedai pejabat satu tingkat dan 30 unit kedai pejabat dua tingkat, serta dua lot tapak stesen minyak serta kemudahan awam dan infrastruktur seperti tapak masjid, tapak sekolah, tapak dewan serbaguna, tapak tabika, padang permainan dan kemudahan lanskap serta lokasi tumpuan riadah turut akan disediakan,” katanya.
Tambahan beliau, Bandar Darulaman iaitu perbandaran pertama yang telah dibangunkan oleh Kumpulan BDB sejak tahun 1984 di atas tanah seluas 2,220 ekar akan menerima sebuah lagi rancangan pembangunan 8 tahun iaitu Bandar Darulaman 3.0.
“ Anggaran nilai GDV keseluruhan berjumlah RM 740 juta, antara rancangan pembangunan Bandar Darulaman 3.0 adalah Dataran Darulaman, Darulaman Park, dan Darulaman Hills. Tonggak utama pembangunan Bandar Darulaman 3.0 adalah berkonsepkan Kelestarian alam sekitar mengutamakan penggunaan tenaga boleh diperbaharui secara optimum serta penggabungan bahan rendah karbon ke dalam semua aspek pembangunan,” katanya.
Adalah diharapkan dengan usaha kumpulan BDB ini akan membantu rakyat di negeri kedah terutamanya golongan berpendapatan rendah (B40) dan sederhana (M40) untuk memiliki rumah sendiri serta membuka jalan kepada syarikat-syarikat pemaju hartanah lain untuk melihat potensi yang wujud dengan konsep perbandaran ini.
Sehubungan dengan itu, diharapkan kerajaan negeri Kedah akan terus menaruh kepercayaan yang tinggi kepada kumpulan BDB dalam usaha menjayakan projek-projek pembangunan ini serta membangunkan negeri Kedah menuju sebuah negeri maju pada masa akan datang.

Bina Darulaman Berhad © All Rights Reserved 2022