PETALING JAYA – Bina Darulaman Berhad (BDB) tampil dengan tiga siri sukan lasak baharu melalui penganjuran BDB Challenge 2024.

Wakil Pengarah Eksekutif Kumpulan BDB, Raja Shahreen Raja, Zawawi Wahab berkata, BDB Challenge 2024 merupakan kesinambungan kepada penganjuran BDB Triple Challenge yang pernah dianjurkan pada tahun 2016 dan 2017 serta BDB Challenge 2018.

Tiga siri sukan lasak baharu yang diperkenalkan pada tahun ini ialah BDB Langkawi Climb (28 dan 29 Jun 2024), BDB Jitra Duathlon (26 dan 27 Julai 2024) dan BDB Jitra Half Marathon (29 dan 30 November 2024.)

“BDB Challenge 2024 dijangka mampu untuk menarik pelbagai penggemar sukan lasak di mana pada kali ini mereka boleh menyertai pelbagai jenis disiplin seperti mendaki, memanjat, berbasikal serta marathon.

“Untuk ketiga-tiga siri berkenaan BDB menyasarkan 500 orang peserta masing-masing bagi BDB Langkawi Climb dan BDB Jitra Duathlon manakala 2,000 peserta bagi BDB Jitra Half Marathon yang sememangnya sudah mempunyai pengikut tegarnya tersendiri,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Zawawi berkata, BDB Challenge 2024 juga ingin memperkenalkan kembali Darulaman Sanctuary, Lubuk Semilang, Langkawi yang merupakan destinasi eko-pelancongan kepada orang ramai di samping mempromosikan gaya hidup sihat terutamanya dalam kalangan rakyat Malaysia khususnya.

“BDB sebagai anak syarikat Kerajaan Negeri Kedah sentiasa menjadikan Pelan Pembangunan Kedah 2035 (PPK 2035) sebagai sasaran kepada setiap perancangan strategik perniagaan yang dibuat bagi membolehkan mendapatkan manfaat sejajar dengan hasrat yang telahpun dirancang.

“Antara salah satu intipati PPK 2035 ialah Teras 3 berkenaan aspek keterangkuman sosial dan budaya. salah satu strategi di dalam berkenaan adalah mengukuhkan integrasi sosial, nilai murni dan gaya hidup aktif dan sihat,” ujarnya.

Katanya untuk mencapai matlamat Teras 3 tersebut BDB berusaha untuk membantu Kerajaan Negeri menerusi penganjuran acara sukan seperti BDB Challenge 2024 sebagai salah satu inisiatif dalam memastikan rakyat Kedah khususnya mengamalkan gaya hidup sihat.

“Rakyat yang sihat mental dan fizikal sudah pasti akan membolehkan penghasilan produktiviti yang tinggi sekaligus ia akan membantu memacu Negeri Kedah mencapai sasaran yang telah ditetapkan menjelang tahun 2035,” ujarnya.

Terdahulu, majlis pelancaran BDB Challenge 2024 telah disempurnakan oleh Pegawai Daerah Kubang Pasu, Muhamad Mahazi Ibrahim di Darulaman Park, Bandar Darulaman, Jitra, Kedah.

Turut hadir Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kubang Pasu, Badrulhisham Sulaiman, Ketua Balai Polis Jitra, Asisten Superintendan (ASP) Radzi Md Isa dan Ketua Polis Trafik Daerah Kubang Pasu, ASP Muhammad Juhaisam Jusoh. – KOSMO! ONLINE

DB Challenge 2024 tampil tiga siri sukan lasak baharu

Share:

More Posts

Bina Darulaman Berhad © All Rights Reserved 2022