BDB DAN UUM TANDATANGANI MEMORANDUM PERSEFAHAMAN

 

Sejarah tercipta pada hari ini di mana Bina Darulaman Berhad (BDB) telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Universiti Utara Malaysia (UUM) di mana kedua-dua pihak bakal menjalinkan usahasama strategik berimpak tinggi terutamanya melibatkan pembangunan infrastruktur dan juga modal insan di negeri Kedah.

MoU berkenaan ditandatangani oleh Naib Canselor UUM, Prof. Dr. Haim Hilman Abdullah dan Pengerusi Eksekutif BDB, Sr Haji Che Had Dhali dengan disaksikan Pemangku Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan BDB, Mohd Iskandar Dzulkarnain Ramli dan Pengarah Eksekutif Institut Pembangunan Keusahawanan dan Koperasi (CEDI) UUM, Prof. Madya Dr. Jauriyah Shamsuddin pada majlis yang berlangsung di EDC Hotel & Resort UUM, Sintok, Kedah.
Turut hadir adalah Ahli Lembaga Pengarah BDB, Dato’ Zakiah Kassim, Ketua Divisyen Bahagian Hartanah & Leisure, Zawawi Wahab, serta pengurusan kanan Kumpulan BDB dan UUM.
Mengulas mengenai kerjasama berkenaan, Sr Che Had Dhali berkata, BDB yang merupakan anak syarikat kerajaan negeri Kedah tunggal yang tersenarai di Bursa Malaysia mempunyai kekuatan tersendiri terutamanya dalam bidang yang menjadi tunjang kekuatan syarikat iaitu pembangunan perbandaran, pembinaan, kejuruteraan dan infrastruktur selain turut berkecimpung dalam pelancongan, hospitaliti dan golf.
Sr Che Had menjelaskan, beliau mengharapkan sinergi di antara BDB dan UUM ini dapat disatukan dalam satu kekuatan yang boleh menjadi ‘gergasi utara’ dalam usaha menjayakan impian serta mencipta sesuatu yang bermakna untuk rakyat Kedah dan Malaysia.
“BDB juga bakal menjadi penaja bagi anugerah tahunan kepada graduan cemerlang UUM iaitu ‘Award BDB’ yang bernilai RM10,000. Ia merupakan salah satu komitmen BDB dalam menyokong kecemerlangan akademik serta pelajar berkenaan juga berpeluang untuk ditawarkan pekerjaan di BDB,” jelas beliau di dalam ucapannya.
Sementara itu, Prof. Dr Haim Hilman berkeyakinan dengan keupayaan serta pengalaman luas yang dimiliki BDB sebagai syarikat senaraian awam serta penglibatan syarikat di dalam pelbagai bidang dan cabang perniagaan mampu untuk mewujudkan kerjasama yang utuh pada masa akan datang.
“Bersama-samalah kita menghayati perjuangan demi masa depan anak bangsa dan saya yakin kepakaran BDB dan UUM terutama berkaitan dalam bidang hospitaliti dan pelancongan dapat digembelingkan dengan kepakaran tenaga akademik,” katanya.
Dengan ini, diharapkan dengan kerjasama antara UUM sebagai sebuah Institut Pengajian Tinggi yang disegani dan BDB sebagai anak syarikat kerajaan negeri dan syarikat senaraian awam mampu untuk menghasilkan impak yang besar dalam bukan sahaja memberi manfaat kepada pembangunan infrastruktur tetapi juga modal insan di negeri Kedah.

Share:

More Posts

Bina Darulaman Berhad © All Rights Reserved 2022